+ Слово має бути в результатах пошуку. - Видалення слова з результатів пошуку. * Слово починається/закінчується на текст перед/після символу. ""Пошук слів у складі фрази.

 

Через зміну податків сприяти відновленню економіки після карантину

07 квітня, 2020 Блог

Alexander Minin

Олександр Мінін

Старший партнер КМ Партнери

Карантин, панічна реакція на коронавірус і початок економічної кризи, на яку всі давно очікували, вже тяжко вдарили по економіці. Відновлення не буде простим, і це буде не просто відновлення до попередньої моделі.

Що можна зробити в оподаткуванні для полегшення переходу, поміркуємо разом:

  1. Податок на виведений капітал (ПНВК) замість податку на прибуток підприємств

Саме час нарешті зробити це. Це було одним із зобов’язань минулої весни тоді кандидата в президенти пана Зеленського, яке він не поспішав виконувати, коли став Президентом. При цьому посилався на обґрунтування, що така зміна створить «діру в бюджеті». Наскільки ці оцінки були правильні, залишилося в минулому; ПНВК немає, а дірка є. Тож час таки запровадити ПНВК, бо вже «не зашкодить» так, як посилалися, бо вже нема того, що втрачати.

За бюджетом на 2020 рік загальний збір податку на прибуток планували 118,9 млрд грн. За неофіційними даними з цієї суми в березні очікували зібрати 25,5 млрд грн (фактичних даних зі збору цього податку за березень, на жаль, ще не бачив), при тому що на 01 березня сума переплат з цього податку знов-таки за неофіційними даними складала 30 млрд. Загалом в першому кварталі 2020 року збирали податок за результатами 2019 року. В другому – ще буде податок за перший квартал, який ще пройшов більш-менш. А що очікувати за другий квартал, який проходить під знаком карантину і коронавірусу? Збитки? І який підсумковий результат за півріччя – хай хоч якісь прибутки за перший квартал, очікувані значні збитки за другий – в підсумку збиток і заявка від бізнесу на повернення надміру сплаченого за загальним результатом півріччя податку? Чи буде держава належним чином виконувати зобов’язання з повернення податків після отримання декларацій за півріччя? Чи буде так, як зараз із відшкодуванням ПДВ, коли податкова вдається до, скажімо м’яко, «хитрувань» з перевірками сум до відшкодування, блокуванням накладних тощо, щоб штучно покращити (питання тільки – для кого?) результат? Якщо ні, то чи побачимо в оновленому бюджеті кошти, передбачені на відшкодування надміру сплаченого податку на прибуток?

Треба міняти парадигму оподаткування за цим параметром. ПНВК достатньою мірою напрацьований, і його запровадження може стати важливим кроком до оновлення. Врешті-решт, це виконання передвиборчих зобов’язань Президента і важливий позитивний сигнал для бізнесу. А формування відповідних очікувань і сподівань є дуже важливим, оскільки економіка суттєво «психологічно залежна».

ПНВК дозволяє почати акумулювати кошти на інвестиції, адже його принципова ідея, що поки ресурси працюють у бізнесі, а не вилучаються на споживання, податок з них не береться. Крім того, значно зменшує тягар адміністрування і ризик спорів з контролюючими органами. Це те, що нам треба для відновлення.

  1. Зменшення ПДВ

ПДВ розуміється як податок на споживання. І запроваджувався в тому числі для запобігання перегріву економіки через вилучення частини коштів, які спрямовувалися на споживання. Недарма ПДВ ще називають універсальним акцизом.

Однак чи зараз на часі таке завдання, як обмеження споживання і запобігання «перегріву економіки»? Аж до зворотного! Тож найкращим варіантом зараз взагалі було б зупинити цей податок. Тим більше, що оскільки це «податок на споживання», його тягар найбільший на найбідніші верстви населення, у якого більша частина статків йде саме на повсякденне споживання, і яке найбільше потерпає під час кризи.

Однак повністю позбутися, хоча б і тимчасово, цього податку важко через його фіскальну функцію. Тож, мабуть, варто вдаватися до паліативи, як-то загального зменшення ставки податку, наприклад, до 16 %, як колись було. Це залишить більше коштів населенню і економіці, щоб виживати і відновлюватися.

Або інший паліативний варіант – зміни ставок «за напрямками», найбільш важливими чи вразливими (за зразком того, як це зроблено для ліків). Наприклад, зменшена ставка оподаткування на товари продовольчої та сировинної групи, з 1 по 24 групи УКТ ЗЕД, та деякі інші, крім підакцизних. Можливо, також зменшена ставка на такий сектор як нове житло, щоб підтримати галузь, яка тягне за собою багато інших.

До того ж, зменшення ставки, особливо щодо сировинних товарів, будівництва, зменшуватиме зацікавленість у шахрайстві з ПДВ у цих галузях через менший зиск від цього.

Такого роду зміни можуть бути запроваджені досить швидко з огляду на наявний інструментарій і досвід (навіть за аналогією з ліками).

  1. Тимчасовий додатковий імпортний збір

Якщо податки зменшувати, то де брати кошти? На це питання в першу чергу відповідь – скорочуйте витрати. Чому державні структури (крім таких критичних, як оборона і охорона здоров’я зараз) мають жити краще, ніж народ, який за Конституцією є носієм влади, і заради якого все робиться? Тож суттєве скорочення як перший крок.

А з варіантів збільшення надходжень, які були вже напрацьовані, може, варто згадати про тимчасовий додатковий імпортний збір, який ми вже мали? Ситуація і підстави зараз теж критичні тією мірою, що, мабуть, могли б виправдати тимчасове повернення цього інструменту.

Перегляди 1432

МАТЕРІАЛИ ПО ТЕМІ

Закон № 731-IX: карантин тепер не є безумовною підставою для поновлення/продовження процесуальних строків 04 серпня, 2020    22618

Відповідальність за карантин: але не про 17 тис. грн штрафу для громадян, а про відповідальність високопосадовців за неправомірні обмеження для бізнесу та суспільства 13 травня, 2020    3264

Податки та мотивація 29 квітня, 2020    3023

Як «забагато» робить держава у сфері податків для відновлення економіки (чи не обділила вона себе?) 28 квітня, 2020    947

Що робити в податковому обліку із заборгованістю контрагентів, яка очікувано не буде сплачена 27 квітня, 2020    990

Затягування бюджетного відшкодування з ПДВ через перевірки: чи правомірно? 21 квітня, 2020    1378

Мораторій (не) поширюється на перевірки бюджетного відшкодування з ПДВ? 21 квітня, 2020    5022

Можливе звільнення від податку на прибуток підприємств за перший квартал, або «рятування потопаючих – справа рук самих потопаючих» 13 квітня, 2020    1084

Звільнення від ПДВ «заднім» числом: що робити? 02 квітня, 2020    1332

Зміни до ПКУ та інших законів щодо підтримки платників податків на період епідемії коронавірусу 19 березня, 2020    2165

Прокоментувати