+ Слово має бути в результатах пошуку. - Видалення слова з результатів пошуку. * Слово починається/закінчується на текст перед/після символу. ""Пошук слів у складі фрази.

 

Чому варто приймати податок на виведений капітал, а не просто продовжувати боротися з корупцією і виховувати/підвищувати кваліфікацію податкової, як досі

07 листопада, 2018 Блог

Alexander Minin

Олександр Мінін

Старший партнер КМ Партнери

Особливо останнім часом доводиться часто чути, що податок на прибуток підприємств у нас не такий вже й поганий, а проблеми з ним – це не вади власне такої моделі оподаткування, а недоліки/зловживання/недосконалість і тому подібне виконавця. І, відповідно, потрібно не саму модель змінювати, а просто боротися з корупцією в податковій/підвищувати її кваліфікаційний рівень і рівень відповідальності/виводити з-під політичного впливу і впливу окремих олігархів тощо.

Так, це можна і треба робити. Однак, якщо мета – позбавлення бізнесу надмірного і невиправданого адміністративного тиску і водночас перекриття схем виведення прибутку з-під оподаткування в Україні – може бути досягнута системно, шляхом зміни моделі, то, мабуть, саме цій опції потрібно надати пріоритет. Співвідношення між ресурсами, що витрачаються, і результатом в рамках певної моделі, парадигми обмежене і не гарантує досягнення результату вище певної межі. Ривок може забезпечити тільки зміна парадигми. Як-от наприклад, якщо йти пішки, то, навіть докладаючи вдвічі чи втричі більше енергії, не наздоженеш велосипедиста, хоч він буде докладати для цього значно менше зусиль. Тому для досягнення нового рівня варто осідлати нову парадигму.

Система оподаткування виведеного капіталу замість традиційної моделі оподаткування прибутку підприємств є такою новою парадигмою.

Як приклад і аналогія: скільки в Україні боролися з корупцією, зловживаннями і недоліками в системі відшкодування ПДВ? Роками, попри всі декларовані зусилля, ця тема залишалася найбільш болючою, особливо для експортерів. А зі зміною моделі порядку відшкодування з 2017 року відбулося чи не магічне перетворення, і зараз відшкодування в цілому працює без принципових суттєвих нарікань. На сьогодні це, мабуть, один із найуспішніших і яскравих прикладів позитивних змін в українській податковій системі. А можна ж було і там нічого принципово не змінювати, і тільки продовжувати «виховувати» податкову, щоб вона належно працювала. Адже теоретично і попередня система відшкодування могла нормально працювати за належного ставлення податкової; і схожі системи так працюють у деяких інших країнах.

Однак саме зміна системи забезпечила реальний ривок України у вирішенні питання відшкодування ПДВ. Якщо ж би просто продовжували «виховування» податкової щодо цього, як і раніше, то проблема, мабуть, залишалася б на тому ж рівні, і залишалася б корупційною, непрозорою мішенню для традиційних нарікань.

Тож варто і питання оподаткування прибутку, мабуть, вирішити так само системно – зміною парадигми, а не продовженням переконання «вовків» стати вегетаріанцями. Саме зміна парадигми може швидше забезпечити відповідні зміни. Варто нагадати, що саме країни, які вже запровадили такі системи, очолюють рейтинг податкової конкурентоспроможності країн ОЕСР.

Перегляди 2579

МАТЕРІАЛИ ПО ТЕМІ

Повернути українців: чи дійсно влада цього хоче? 27 квітня, 2022    1743

Тотальне спрощення ведення бізнесу 27 квітня, 2022    1219

Податкова частина Дія Сіті – в аспекті податку на виведений капітал 30 грудня, 2021    3022

Податковий «набір» «Дія Cіті» для IT-індустрії прийнятий всупереч поточним обіцянкам МВФ, але принаймні на часткове виконання передвиборчих обіцянок 30 грудня, 2021    739

Податок на виведений капітал (ПнВК) може бути введений лише для всіх платників 24 квітня, 2020    2405

ПнВК та індекс економічної свободи 25 вересня, 2019    2533

Податок на виведений капітал + BEPS 06 вересня, 2019    1572

Все, що нам потрібно – СВОБОДА! 19 червня, 2019    2881

Внутрішній облік податкових органів vs первинні документи платника: позиція Верховного Суду 28 травня, 2019    2191

Чи визнається дохід для цілей оподаткування при отриманні кредитів чи виникненні деякої іншої довгострокової заборгованості? 28 грудня, 2018    1192

Податок на виведений капітал 2019 — leave them, kids, alone 19 листопада, 2018    1757

Залиште нас у спокої. Як податок на виведений капітал змінить поведінку бізнесу 16 листопада, 2018    11339

Прокоментувати