+ Слово має бути в результатах пошуку. - Видалення слова з результатів пошуку. * Слово починається/закінчується на текст перед/після символу. ""Пошук слів у складі фрази.

 

Результати останнього дослідження «Індекс міжнародної податкової конкурентоздатності 2018» (2018 International Tax Competitiveness Index) або чому ПнВК – це найперспективніша податкова реформа

26 жовтня, 2018 Блог

Ivan Shynkarenko_

Іван Шинкаренко

Кандидат економічних наук, партнер КМ Партнери

Забагато емоцій? Незрозуміла модель та її переваги порівняно з податком на прибуток? Секта? Не переконливі аргументи? Податок на прибуток – найпрогресивніший?

Всім, хто висуває такі «аргументи» проти ПнВК раджу ознайомитися з опублікованими 23 жовтня результатами дослідження «Індекс міжнародної податкової конкурентоздатності 2018» (2018 International Tax Competitiveness Index). Дослідження регулярно проводиться Податковою Фундацією (The Tax Foundation) – незалежною неприбутковою організацією-лідером з питань досліджень податкової політики.

Перші 10 країн-лідерів у таблиці нижче:

Далі цитую важливі моменти дослідження:

«Конкурентне податкове законодавство забезпечує низькі граничні податкові ставки. В умовах сучасного глобалізованого світу капітал є дуже мобільним. Бізнес … шукатиме країни з найнижчою податковою ставкою на інвестиції з метою максимізації прибутку після оподаткування. Якщо ставка податку є занадто високою, інвестицій буде менше, що уповільнить економічне зростання. На додачу, високі граничні ставки оподаткування можуть призводити до податкових ухилень.

Відповідно до досліджень ОЕСР прямі корпоративні податки є найбільш шкідливими з точки зору економічного зростання, тоді як податки на доходи фізичних осіб та на споживання є менш шкідливими [Передаю великий привіт вітчизняній професурі, що нещодавно стверджувала протилежне].

Окремо варто наголосити, що нейтральне податкове законодавство встановлює правила, які мають на меті зібрати більше доходів зі створенням мінімального ефекту спотворення економіки. Це означає, що законодавство не має віддавати перевагу споживанню порівняно з заощадженнями, як це трапляється з податками на інвестиції та майно. Це також означає, що таке законодавство повинне передбачати дуже мало або взагалі не передбачати тимчасових звільнень від оподаткування для окремих видів господарської діяльності [Передаю привіт апологетам спеціальних режимів оподаткування для окремих секторів економіки та технопарків].

Існує багато факторів, непов’язаних з податками, які впливають на економічні успіхи країни. Однак, податки відіграють важливу роль у забезпеченні здорової економіки.

П’ятий рік поспіль Естонія є країною з найкращим податковим кодексом серед країн ОЕСР. ЇЇ лідерство зумовлюють чотири позитивні риси податкового законодавства. По-перше, 20-ти відсоткова ставка податку на корпоративні доходи, що застосовується виключно до розподілених прибутків…
Латвія впровадила пакет реформ з оподаткування бізнесу, який наслідує конкурентну Естонську модель.

Латвія наразі оподатковує тільки розподілені прибутки бізнесу за ставкою 20 відсотків. Вона вже до цього була в першій п’ятірці найбільш конкурентних країн, а ці реформи дозволили зайняти друге місце, одразу за Естонією».

Тож давайте рівнятися на лідерів? Чи будемо й далі чіплятися за застарілу модель оподаткування, чекаючи «з моря погоди»? У нас же ж все добре з економікою та податковою системою – просто трохи відкоригувати правозастосування? Чи не так?

Перегляди 5144

МАТЕРІАЛИ ПО ТЕМІ

Де знайти СПРАВЖНІЙ закон? АБО
Як встановити дійсні норми Податкового кодексу на певний момент часу?
19 січня, 2024    278

Олександр Мінін виступив на ХІІ Податковому форумі АПУ 28 вересня, 2023    252

Чи може платник податків надати в суд документи, які не були надані податковому органу, та на якій підставі суд може не враховувати ці документи? 15 травня, 2023    1878

Статус «ризикового»: все ж таки оскаржується чи ні? 23 листопада, 2022    1232

При зверненні до суду для стягнення податкового боргу та заборгованості з ЄСВ податкова не буде сплачувати судовий збір 08 листопада, 2022    502

Зміни до переліку документальних позапланових перевірок, які дозволено проводити на період до припинення або скасування воєнного стану 07 листопада, 2022    815

Як бізнесу розуміти проголошення податкової реформи 10-10-10 (+3) 13 вересня, 2022    686

Повернути українців: чи дійсно влада цього хоче? 27 квітня, 2022    1741

Тотальне спрощення ведення бізнесу 27 квітня, 2022    1218

З 2022 року набули чинності нові правила оподаткування ПДВ 15 березня, 2022    1146

Податкове законодавство в умовах воєнного стану 07 березня, 2022    1809

Які зміни внесено в ПКУ з 01 січня 2022 року Законом № 1914? 25 січня, 2022    3078

Прокоментувати