+ Слово має бути в результатах пошуку. - Видалення слова з результатів пошуку. * Слово починається/закінчується на текст перед/після символу. ""Пошук слів у складі фрази.

 

Про незаконне розпорядження банком грошима клієнтів і кредитну емісію

20 березня, 2019 Блог

Maxim Oleksiyuk

Максим Олексіюк

Партнер КМ Партнери

Банк незаконно розпорядився вашими грошима на поточному рахунку? То чому ж ніхто не потрапив до в’язниці за крадіжку? Так-так, я в курсі, що в Україні крадіжка мільярду крадіжкою не вважається, але як із цим у правових державах? А там давно винайшли чудове пояснення – мовляв, ваших грошей на рахунку ніхто не торкався. «А за рахунок чого банк видає кредити?» — спитаєте ви. А він випускає нові гроші шляхом кредитної емісії. «Як? Просто друкує гроші?» — не повірите ви. І от тут я змушений покликати світових авторитетів, бо мені ви все одно не повірите:

  1. «Коли банки надають позики своїм клієнтам, вони створюють кошти шляхом кредитування рахунків своїх клієнтів» Мервін Кінг (2012), колишній голова Банку Англії;
  2. «Банки не беруть депозитні кошти у їх власників (як досі зазначається в деяких підручниках) і не передають їх позичальникам: вони створюють кредит та кошти з нічого – створюють кредит для позичальника, одночасно кредитуючи рахунок позичальника» Лорд Адаїр Тернер (2013), колишній голова Управління з фінансового регулювання і нагляду Великобританії;
  3. «Банки позичають кошти шляхом одночасного створення кредитного активу та депозитного зобов’язання на своїх бухгалтерських рахунках. Тому це називається «створенням» кредиту – кредит створюється буквально на порожньому місці (або натисканням клавіші клавіатури)». Звіт Standard & Poor’s (від 13.08.2013);
  4. «Кожного разу, коли банк надає позику, створюється новий кредит – нові депозити – абсолютно нові кошти» Грем Тауерс (1939), на той час голова Центрального банку Канади;
  5. «В той час, як банк робить позику, він одночасно створює відповідний депозит на рахунку позичальника, таким чином створюючи нові гроші» Майкл Маклій, Амар Радіа та Райланд Томас (2014), Дирекція монетарного аналізу Банку Англії.

Тобто ваші гроші спокійно продовжують існувати у вигляді запису на вашому рахунку навіть у банку з відкликаною ліцензією. Цікаво, що ідея кредитної емісії не заважає, а навіть допомагає просуванню нашої вимоги до НБУ перевести ведення рахунку з неспроможного банку в інший.

Можливість кредитної емісії несміливо проглядає з ч. 1 ст. 349 ГК України: «Банки здійснюють кредитні операції в межах кредитних ресурсів, які вони утворюють у процесі своєї діяльності». Однак, з огляду на державну монополію на емісію грошей (ст. 7, 34 Закону України «Про Національний банк України») попахує фальшивомонетництвом. І це не моя кваліфікація, а Валентина Катасонова (професора кафедри міжнародних фінансів МДІМВ, доктора економічних наук, керівника Російського Економічного Товариства ім. С.Ф. Шарапова).

І наостанок сьогодні: «… банк не є власником або набувачем перерахованих … коштів та не має права ними розпоряджатись, а лише вчиняє дії з обслуговування рахунку одержувача таких коштів…» (Постанова Верховного суду від 26.04.2018 р. у справі № 910/9345/17).

Перегляди 1733

Прокоментувати